Talviylioppilaslakkien yhteistilaus

Mikäli syyskuun loppu ja ylioppilaslakin käyttöajan hupeneminen ahdistavat, ei hätää!

Talviylioppilaslakkien yhteistilaus pelastaa päivän! Yhteistilaus toteutetaan jokaisen hattuhifistelijän lempipuodista E. R. Wahlmannilta syyslukukauden aikana. Tavoitteena on saada lakit päänsuojaksi ennen itsenäisyyspäivää.

Hintaa talvilakille osakuntavuorilla Wahlmanilta tulee 78 € mikäli saamme kasaan 10 tilaajaa. Mikäli emme, hinta nousee 95 €:oon. Hintaan ei sisälly lyyraa, mutta tarvittaessa sellaisen voi samalla hankkia lyyravalinnasta riippuen 18-77 €:n hintaan. Kirjoitushetkellä nettisivujen mukaan lyyrat maksavat:

  • 14 mm 14 kr kulta 63 € 
  • 14 mm kullattu hopea 45 €
  • 16 mm 14 kr kulta 77 €
  • 16 mm kullattu hopea 56 €
  • 16 mm messinki 18 €
  • 16 mm IB-lyyra kullattu hopea 58 €

Lakin hankkiminen onnistuu muutaman vaiheen suorittamalla:

  1. Täytä nyt lomake https://forms.gle/jsWxEWmdZLX6XADG7, jolla sitoudut hankkimaan lakin. VIIMEINEN TILAUSPÄIVÄ ON 1.10. Tilaajien nimet ilmoitetaan Wahlmanille ja sähköpostit jäävät allekirjoittaneelle mahdollisia jatkoyhteydenottoja varten.
  2. Käy aikavälillä 4. – 15.10. Wahlmanin liikkeessä osoitteessa Sofiankatu 5. Paikan päällä voit mitata sopivan lakkikoon, sekä ilmoittaa haluamasi ominaisuudet (osakuntavuori, mahdollinen lyyra etc.). Lisäksi mittauksen yhteydessä maksetaan ennakkomaksu 50€. Muistathan mainita olevasi yhteistilauksessa mukana!
  3. Kun kaikki sovitukset on saatu hoidettua, menevät lakit valmistukseen. Valmistusaika on n. 1 kk.
  4. Lakkien valmistuttua sinuun otetaan yhteyttä noudon sekä maksun loppuosan osalta. Noudettaessa maksetaan myös jälkimmäinen osa lakin hinnasta.

Ongelmatilanteissa voi yhteyttä ottaa sähköpostitse: lauri.hatakka [ a ] helsinki.fi


Pasi Pykälistö kertoo talviylioppilaslakin käytöstä ja historiasta:

Talvilakki on 1800-luvun ylioppilasunivormuun kuuluva alkuperäinen ylioppilaslakki, josta keisari Nikolai I määräsi ylioppilasunivormua koskevassa asetuksessaan. Talvilakki on virallinen ylioppilaslakki, kun taas nykyinen yleinen valkoinen ylioppilaslakki on alkujaan ollut epävirallinen loma-ajan eli kesäkauden päähine. Talvikauden lakki on ollut univormuasetuksen mukainen sininen lakki, eli virallinen lakki. Tästä tulee nimitys talvilakki. Sininen väri on ylioppilasunivormun väri ja kokardina on Helsingin yliopiston Apollonin lyyra ja runoilijoiden laakeriseppele.

Talvilakki syrjäytyi yhdessä ylioppilasunivormun kanssa yleisestä käytöstä 1800-luvun lopulla frakin vallatessa akateemisen maailman liberaalin keisari Aleksanteri II:n aikana. Talvilakki on tehnyt paluun ylioppilaslakin 150-vuotis juhlavuoden aikana v. 2015, jolloin Wahlmanin hattuliike valmisti ensimmäisen erän talvilakkeja yli sataan vuoteen. Sittemmin talvilakki on alkanut saada jalansijaa historiasta ja perinteistä kiinnostuneiden opiskelijoiden talvikauden päähineenä. Etenkin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa näkee talvilakkeja nykyisin.

Kun valkoisen ylioppilaslakin yleinen käyttöaika alkaa vapusta ja päättyy syyskuun loppuun, alkaa talvilakin yleinen käyttöaika vastaavasti 1.10. ja päättyy vappuyönä 30.4. Tämän ajan ulkopuolella tarvitaan lakinkäyttölupa ”väärän” kauden hatun käyttämiseen. Lakinkäyttölupia myöntävät osakuntien kuraattorit, HYYn hallitus ja teekkareilla perinnejaosto.

Kuvat: Antton Luoma