Talviylioppilaslakin historia
Talvilakki on 1800-luvun ylioppilasunivormuun kuuluva alkuperäinen ylioppilaslakki, josta keisari Nikolai I määräsi ylioppilasunivormua koskevassa asetuksessaan. Talvilakki on virallinen ylioppilaslakki, kun taas nykyinen yleinen valkoinen ylioppilaslakki on alkujaan ollut epävirallinen loma-ajan eli kesäkauden päähine. Talvikauden lakki on ollut univormuasetuksen mukainen sininen lakki, eli virallinen lakki. Tästä tulee nimitys talvilakki. Sininen väri on ylioppilasunivormun väri ja kokardina on Helsingin yliopiston Apollonin lyyra ja runoilijoiden laakeriseppele.
Talvilakki syrjäytyi yhdessä ylioppilasunivormun kanssa yleisestä käytöstä 1800-luvun lopulla frakin vallatessa akateemisen maailman liberaalin keisari Aleksanteri II:n aikana. Talvilakki on tehnyt paluun ylioppilaslakin 150-vuotis juhlavuoden aikana v. 2015, jolloin Wahlmanin hattuliike valmisti ensimmäisen erän talvilakkeja yli sataan vuoteen. Sittemmin talvilakki on alkanut saada jalansijaa historiasta ja perinteistä kiinnostuneiden opiskelijoiden talvikauden päähineenä. Etenkin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa näkee talvilakkeja nykyisin.
Kun valkoisen ylioppilaslakin yleinen käyttöaika alkaa vapusta ja päättyy syyskuun loppuun, alkaa talvilakin yleinen käyttöaika vastaavasti 1.10. ja päättyy vappuyönä 30.4. Tämän ajan ulkopuolella tarvitaan lakinkäyttölupa “väärän” kauden hatun käyttämiseen. Lakinkäyttölupia myöntävät osakuntien kuraattorit, HYYn hallitus ja teekkareilla perinnejaosto.
Lisätty keväällä 2023: Talviylioppilaslakki on nykyään HYYn toistaispäätöksen piirissä.
Pasi Pykälistö, teksti
Antton Luoma, kuvat