Suursitsit

Suursitsien historiaa

Suursitsien konsepti sai alkunsa Helsingin yliopiston osakunnilta. Alkuperäinen ajatus syntyi osakuntien kuraattorien, inspehtorien ja yliopiston hallinnon johdon yhteisillä rehtoripäivällisillä vuonna 2011. Suursitsien ideana on yhdistää kaikki pääkaupunkiseudun opiskelijat nauttimaan keväästä, elämästä ja akateemisesta kulttuurista yhteisten pöytäjuhlien muodossa. Sitseillä ovat mukana niin osakunnat, eri tiedekunta-, aine- ja harrastejärjestöt, kuin muiden pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ylioppilaskunnatkin.

Sitseillä syödään kolmen ruokalajin illallinen, lauletaan yhdessä, sekä nautitaan puheista ja muista ohjelmanumeroista. Samalla kaupunkilaiset, turistit ja muut Senaatintorille saapuvat pääsevät osaksi tapahtumaa, sillä kaikki ovat tervetulleita seuraamaan ohjelmanumeroita, laulamaan yhdessä tai vaikka nauttimaan illallista omalle piknikille torin laidalle. Tapahtuman lopuksi torilla tanssitaan akateemisia tansseja, joihin myös yleisö on tervetullut osallistumaan.

Aikaisemmat suursitsit

Ensimmäisen kerran Suursitsit Senaatintorilla järjestettiin 29.5.2012, osana Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta, ja designpääkaupunkivuotta. Juhlinnassa oli tuolloin mukana noin 850 opiskelijaa.

Toisia Suursitsejä juhlittiin Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden ja ylioppilaslakin 150-vuotisjuhlien kunniaksi 28.5.2015, jolloin sitseille osallistui yli 1 000 yliopistolaista.

Kolmannet Suursitsit järjestettiin yhdessä HYY:n kanssa Senaatintorilla vuonna 2018, jolloin tapahtumaan osallistui liki 2 000 opiskelijaa.