Tule mukaan!

Helsingin yliopiston osakunnat ovat poikkitieteellisiä opiskelijayhteisöjä, jotka keräävät erilaisia, eri ikäisiä ja eri alojen opiskelijoita yhteen. Osakuntien jäseniä yhdistävä side on usein sama maakunta, mutta oman osakunnan voi valita millä tahansa perusteella. Helsingin yliopistossa toimii 15 osakuntaa (11 suomen- ja 4 ruotsinkielistä), joihin kuuluu jäseniä kaikista yliopiston tiedekunnista sekä muista korkeakouluista. Aalto-yliopistossa toimii ruotsinkielinen osakunta, Teknologföreningen.

Kaikilla osakunnilla on oma talo tai huoneisto, jossa jäsenet kokoontuvat harrastamaan, juhlimaan, organisoimaan toimintaansa ja ennen kaikkea viettämään aikaa yhdessä. Järjestettyjen tapahtumien ohella osakunnan luonteeseen kuuluu kodinomaisuus: jäsenet voivat viettää siellä vapaa-aikaansa, esimerkiksi lukea lehtiä, opiskella, käyttää nettiä, katsoa televisiota tai ihan vain hengailla.

Osakunnan säännölliseen toimintaan kuuluvat viikoittain eri teemoilla järstettävät osakuntaillat. Osakunnissa toimii myös lukuisia kerhoja, kuten kuoroja, orkestereita ja urheilukerhoja. Osakunnilla järjestetään monenlaisia juhlia, ja lukuvuoteen kuuluu runsaasti niin perinteikkäitä pöytäjuhlia kuin teemabileitäkin. Osakuntavuoden kohokohta on vuosijuhla, jossa miehet sonnustautuvat frakkiin tai tummaan pukuun ja naiset pitkään iltapukuun. Vuosijuhlassa pidetään puheita, jaetaan stipendejä ja kunniamerkkejä, nautitaan laadukkaasta ohjelmasta ja biletetään yleensä aamun silliaamiaiseen saakka. Osakunnilla on myös omat perinnejuhlansa, jotka ilmentävät omalle kanta-alueelle tyypillistä kulttuuria.

Osakunnilla on ystävyyssuhteita eri maiden, erityisesti Ruotsin ja Viron opiskelijajärjestöihin. Jäsenten kansainvälistymistä edistetään tukemalla tutustumista näiden järjestöjen opiskelijoihin esimerkiksi vierailemalla heidän tapahtumissaan. Osakunnilla on tiivit yhteiset välit, ja yhteisiä tapahtumia. Vaikka voit kuulua vain yhteen osakuntaan, olet tervetullut vierailemaan kaikissa!